INSuLA
Origanun Vulgare L (Ρίγανη)
Το κυρίαρχο συστατικό είναι η καρβακρόλη (carvacrol) με τα συστατικά γ-τερπινένιο (γ-terpinene), π-κυμένιο (p-cymene) και θυμόλη (thymol) να ακολουθούν. Το αιθέριο έλαιο (ΑΕ) της ρίγανης και τα συστατικά που το αποτελούν χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, ανακουφιστικό κατά των εντερικών ζυμώσεων), χολαγωγό, εμμηναγωγό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό, στομαχικό και τονωτικό. Λαμβάνεται εσωτερικά σε κρυολογήματα, γρίπη, ήπιες εμπύρετες ασθένειες, δυσπεψία και δυσμηνόρροια. Είναι ισχυρό καταπραϋντικό και δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται το ΑΕ του φυτού για εντριβές σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, άσθματος, αρθρίτιδας και μυϊκού πόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare) έχει γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη. Έχει ευρεία χρήση στη μεσογειακή μαγειρική.
Thymus Vulgaris L (Θυμάρι)
Το κυρίαρχο συστατικό είναι η θυμόλη (thymol), με τα συστατικά π-κυμένιο (p-cymene), γ-τερπινένιο (γ-terpinene), λιναλοόλη (linanool), βορνεόλη (borneol) και β-καρυοφυλλενιο (caryophyllene) να ακολουθούν. Tα αιθέρια έλαια του γένους Thymus L. χρησιμοποιούνται ως αντισηπτικά, αντιμικροβιακά, αποχρεμπτικά, αντισπασμωδικά και είναι ιδανικά για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Επιπρόσθετα, το ΑΕ τους (θυμέλαιο, Thymus vulgaris L., Thymus zygis Loefl. ex. L., aetheroleum) χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και γενικά στην κοσμετολογία. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες, κυρίως θυμόλη και καρβακρόλη, στις οποίες αποδίδονται, σε μεγάλο ποσοστό, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του θυμαριού. Αποτελεί συστατικό σκευασμάτων για νευραλγίες, για την αντισηψία του στόματος και για εισπνοές. Είναι πηγή φυσικών αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών παραγόντων. Τα φύλλα του θυμαριού αποτελούν παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό σε βήχα που σχετίζεται με κρύωμα, για την παρασκευή τσαγιού ή άλλων σκευασμάτων φυτικής προέλευσης σε υγρές ή στερεές μορφές χορήγησης για στοματική χρήση. Το ΑΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στόμα σε κατάλληλη δοσολογία στις ακόλουθες περιπτώσεις: καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, βρογχικού κατάρρου, συμπτώματα βρογχίτιδας, σπαστικό βήχα. Έχει ευρεία χρήση στη μεσογειακή μαγειρική.
Satureja Montana L (θρούμπι)
Τα κυρίαρχα συστατικά είναι η καρβακρόλη (carvacrol) και το π-κυμένιο (p-cymene) με τα συστατικά βορνεολη (borneol), μεθυλαιθέρας της καρβακρόλης (carvacrol methyl ether), σπαθουλενόλη (spathulenol), οξείδιο του καρυοφυλλενίου, (caryophyllene oxide), γ-τερπινένιο (γ-terpinene), καμφένιο (camphene) και θυμόλη (thymol) να ακολουθούν. Ολόκληρο το φυτό, καθώς και το ΑΕ και τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική ως φάρμακο για το πεπτικό σύστημα, ως βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο.